Interview voor de Groninger Ondernemingsprijs

Om het publiek een beter beeld te geven van de genomineerden van de Groninger Ondernemingsprijs 2025, zijn de tien bedrijfseigenaren geïnterviewd. En dus uiteraard ook eigenaar Jeroen Boer van Autodemontage Klaas Boer. Benieuwd naar zijn inkijk in het huidige bedrijf? Lees dan gauw hieronder het interview.

 

nominatie-groninger-ondernemingsprijs-autodemontage

 

Jeroen Boer vertelt:

“Bij ons staat duurzaamheid niet op de agenda – het is de agenda. Zo wekken we gedeeltelijk onze eigen stroom op en is er flink geïnvesteerd in toekomstbestendig materieel. Waaronder een elektrische heftruck en ons paradepaardje: een innovatieve Schotse sorteerkraan. Deze kraan, met zijn precisie-‘pincetbek’, stelt ons in staat om onderdelen uiterst gericht uit een auto te verwijderen. Daardoor kunnen we efficiënt onderdeel per materiaal verzamelen, zonder dat onderdelen eerst handmatig gedemonteerd hoeven te worden.

In het begin werd er sceptisch gereageerd: “Is dat niet veel te arbeidsintensief?” Maar wij geloven in een systeem waarin auto’s van begin tot eind circulair zijn. Je staat versteld van de hoeveelheid waardevolle materialen die in afgedankte auto’s zit: glas, koper, aluminium, lood, lithium, palladium, platina – en niet te vergeten de edelmetalen in printplaten. Autowrakken zijn geen afval, maar schatkisten vol herbruikbare grondstoffen die direct terug de Nederlandse markt op kunnen.

Om dit écht van de grond te krijgen, is een cultuuromslag nodig. Toen mijn ouders veertig jaar geleden dit bedrijf begonnen, had de autosloperij een bedenkelijk imago. Duurzaamheid stond nog in de kinderschoenen. Nu weten we beter. Tegenwoordig is een gebruikte bumper geregeld net zo goed als een nieuwe en je hoeft je er zeker niet voor te schamen. De waarde is gelukkig ook al doorgedrongen bij de verzekeraars. Zij hebben sommige schadeherstelbedrijven al verplicht gesteld om schades zoveel mogelijk met gebruikte auto-onderdelen te herstellen. Een mooie ontwikkeling. Wat mij betreft volgen we het voorbeeld van de batterijbranche: als je nieuwe batterijen verkoopt, moet je ook een inzamelpunt aanbieden voor oude. Waarom zou dat niet ook kunnen voor koplampen of bumpers? Zo verdwijnen ze minder tussen het grofvuil en blijft een gerichte scheiding mogelijk.

 

Het aantrekken van de Internationale kunststofpilot

Waar ik bijzonder trots op ben, is het internationale pilotproject dat onder andere in Uithuizen plaatsvindt, in samenwerking met de Global Impact Coalition (een initiatief van het World Economic Forum). Bij honderd sloopauto’s verzamelen we gericht verschillende soorten kunststof – dankzij onze precisiekraan met poten en pincetbek. Vervolgens wordt deze opbrengst door een keten van recycle- en chemiebedrijven per kunststofsoort verwerkt.

Het idee voor dit project was misschien niet helemaal van ons, maar we hebben wél stevig onze stem laten horen. We hebben laten zien dat het technisch mogelijk is om materialen bij de bron te scheiden – van een klein kabeltje tot een compleet motorblok – en ze direct in de juiste bakken te sorteren. Net zoals ze dat in China al jaren met succes doen.

Want wat je goed scheidt, is geen afval meer. Het wordt een grondstof. En telkens hoor je de vraag: is dit wel rendabel? Mijn antwoord is: misschien nog niet, maar dan moet je het rendabel maken. Duurzaamheid mag geen leeg marketingverhaal zijn –

het vereist visie, durf en samenwerking. Niet alleen vanuit commercieel belang, maar ook in het belang van Nederland. Zeker in de huidige geopolitieke context moeten we slimmer omgaan met onze grondstoffen. De regels schrijven nu nog voor dat een gestript wrak naar de shredder mag – waardoor veel waardevolle materialen verloren gaan. Wij pleiten ervoor om samen met brancheorganisaties het ‘Uithuizen-model’ tot standaard te maken voor alle autodemontagebedrijven in Nederland. Dat levert enorme milieuwinst op. Wij recyclen alleen al 4.000 tot 5.000 auto’s per jaar. Landelijk zijn dat er ruim 200.000. Reken maar uit.

 

autosloperij-groningen-sloopauto

 

Onze manier van werken

De nominatie voor de GOP betekent veel voor ons. Niet vanwege het schouderklopje, maar omdat het ons helpt om dit verhaal breder te delen. Zodat mensen beseffen wat er allemaal nog in een afgedankte auto zit en hoeveel waarde we daarmee kunnen behouden.

Voor mij draait ondernemen niet alleen om winst maken. Werkplezier, samenwerken en maatschappelijke betrokkenheid zijn minstens zo belangrijk. Een grapje op zijn tijd hoort erbij en als we bij warm weer een ijsje halen en de pauze wat langer duurt, dan is dat helemaal prima. We doen het immers samen: de collega’s op kantoor met schone handen en de mannen in de werkplaats die motoren uit elkaar halen.

Bij nieuwe vacatures kijk ik niet alleen naar iemands cv. Een goed gesprek en een klik zijn minstens zo belangrijk. Of iemand nu kok is geweest of stratenmaker, als de motivatie er is, zorgen wij voor de juiste begeleiding. Ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We wilden dat structureel aanpakken en hebben daarom Aafie, voormalig ontwikkelcoach bij Ontwikkelplein Het Hogeland, gevraagd bij ons in dienst te komen. Tot aan haar pensioen hielp zij mensen naar passend werk – nu doet ze dat bij ons.

Wie bij ons begint met het strippen van kabels of het demonteren van motoren, kan doorstromen naar chauffeur of zelfs operator van onze recyclemachine. Een andere medewerker volgde een speciale cursus om elektrische auto’s veilig te kunnen demonteren. In overleg met de gemeente zorgen we voor goede begeleiding – praktisch en mentaal.”

 

goedkope-sloopauto-verkopen-friesland

 

Lees ook eens het artikel over de nominatie van de Groninger Ondernemingsprijs 2025.

Of bekijk ons onze pagina vol blogartikelen.