Hoe werken de onderdelen van het brandstofsysteem in auto’s?

Hoe komt de brandstof van auto’s eigenlijk vanuit de tank in de cilinders? Welke onderdelen bevat het brandstofsysteem en wat zijn hun functies? U kunt het hier allemaal lezen en zo een goed beeld krijgen van de werking van het brandstofsysteem van auto’s.

werking-brandstofsysteem-auto

 

Brandstoftank
De reis van de brandstof begint uiteraard in de tank. Deze worden vaak gemaakt van kunststof of staal en hebben een capaciteit van 30 tot 80 liter. Het vlottersysteem in de brandstofslangen van tankstations zorgt er voor dat de tank niet 100 % wordt gevuld. De vrije ruimte is nodig omdat de brandstof wat kan gaan uitzetten wanneer de temperatuur oploopt.

 

Brandstofpomp
De benodigde brandstof wordt door een pomp richting de motor vervoerd. Bij moderne auto’s zit de pomp meestal in de brandstoftank, onder het vloeistofniveau. Bij oudere auto’s kan de pomp ook onder de auto of nabij de motor zijn gemonteerd. Soms zit er een voorpomp in de tank en een hogedruk pomp bij de motor. Met name bij dieselmotoren omdat deze een hogere inspuitdruk van de brandstof nodig hebben.

De meeste moderne brandstofpompen worden elektrisch aangedreven. De pomp werkt zodra het contact wordt aangezet en is vaak hoorbaar als een zacht zoemgeluid. De aansturing gebeurd door de ECU (motorcomputer), die de werkdruk en timing regelt.

brandstofpomp-auto-werking

 

Een mechanisch aangedreven brandstofpomp wordt aangedreven door de distributieriem of -ketting.

 

Brandstoffilter
De brandstof komt uit de tank via de pomp en stroomt door het filter. Een brandstoffilter zuivert de brandstof voordat het bij de motor aankomt. Het filter bevat een speciaal papierachtig of synthetisch membraan met fijne poriën. Dit houdt roest, stof, algen (bij biodiesel) en andere vaste deeltjes tegen die in de brandstoftank of leidingen kunnen zitten. Soms wordt ook water uit de brandstof gefilterd, met name wanneer diesel de gebruikte brandstof is.

 

Brandstofleidingen
De brandstof wordt vanuit de tank richting de motor vervoerd door de brandstofleidingen. Soms zijn er ook retourleidingen die overtollige brandstof terugvoeren naar de tank. Uiteraard mag er geen brandstoflekkage ontstaan. Daarom zijn de leidingen bestand tegen hoge drukken, zeker bij auto’s met moderne injectiesystemen. Verder zijn de leidingen bestand tegen hitte, trillingen en chemische stoffen.
Verder dienen de koppelingen goed aan te sluiten om drukverlies en lekkage te voorkomen. Ook voorkomt een goede afdichting dat er lucht in de leidingen komt.

 

Brandstofrail
De brandstofrail is een verdeelbuis die brandstof onder druk naar de injectoren van een motor leidt. Het wordt gebruikt in auto’s met brandstofinjectie (zowel benzine als diesel). De brandstofrail zorgt voor een gelijkmatige brandstofverdeling naar de injectoren op de motor. Ook zorgt de rail voor een  constante brandstofdruk, wat cruciaal is voor nauwkeurige injectie. Functioneert de brandstofrail niet goed? Dan kunnen de volgende problemen ontstaan:

  • onregelmatig motortoerental
  • slechte koude start
  • motor slaat af of hapert bij gas geven
  • motorstoringslampje brandt

 

brandstofrail-info

 

Injectoren
De brandstof zal uiteindelijk via de injectoren in de cilinder worden gebracht. De ECU (motorcomputer) bepaalt het tijdstip en de hoeveelheid brandstof. De injector opent een klep of naald, waardoor brandstof onder druk naar buiten spuit. De brandstof wordt verneveld in kleine druppeltjes voor een optimale verbranding. Vervolgens zal de klep weer binnen enkele milliseconden sluiten.

Injectoren zijn slijtagegevoelig: vuil, slechte brandstof of defecten kunnen leiden tot een haperende motor, overmatig verbruik of storingen.

 

Hoe kan je een brandstofsysteem van een auto reinigen?

Het reinigen van het brandstofsysteem is belangrijk voor een soepele motorwerking, betere brandstofverbranding en om storingen te voorkomen. Geadviseerd wordt om het reinigproces gemiddeld elke 30.000 kilometer uit te (laten) voeren. Ook bij motorproblemen kan het reinigen soms een geschikte oplossing zijn.

Het reinigen kan op de volgende manieren:

Met een reinigingsmiddel
Door een reinigingsmiddel toe te voegen aan een volle brandstoftank, kan tijdens het rijden het systeem worden gereinigd. De eigenschappen van het reinigingsmiddel zorgen er voor dat de verbranding normaal zal blijven verlopen maar het systeem ook wordt gereinigd.

Het middel kan worden toegevoegd aan een vrij lege brandstoftank. Vervolgens kan de tank verder worden gevuld met brandstof. Dit zorgt voor een goede menging.

 

Brandstoffilter vervangen
Een verstopt brandstoffilter belemmert de doorstroming waardoor er motorproblemen kunnen ontstaan. Daarom kan het verstandig zijn om het brandstoffilter periodiek te vervangen. De geadviseerde periode verschilt per auto en type rijstijl.

 

info-brandstofsysteem-auto-filter

 

Professionele injector- of systeemreiniging
Bij hardnekkige vervuiling of directe injectie kan het verstandig zijn om te kiezen voor een professionele injector- of systeemreiniging door een autogarage. De garage sluit een reinigingsmachine aan op de brandstofleiding. De motor zal vervolgens gaan draaien op een sterk reinigingsmiddel (geen gewone brandstof). Injectoren, de rail en pomp worden hierdoor intensief gereinigd.

 

Hoe herken je een kapotte brandstofpomp?

Als de brandstofpomp kapot is of slecht functioneert, kan dat verschillende duidelijke of juist onduidelijke klachten veroorzaken. Door te weten wat de bekendste symptomen zijn, kunt u makkelijker ontdekken wanneer de brandstofpomp kapot is. De volgende zaken kunnen duiden op een kapotte brandstofpomp:

  • de motor start niet (gebrek aan brandstof)
  • de pomp maakt geen geluid bij contact aanzetten (zoemen of brommen)
  • de motor stopt tijdens het rijden door te weinig brandstoftoevoer.
  • stotteren bij het accelereren door een te lage brandstofdruk.
  • minder motorvermogen, bijvoorbeeld tijdens optrekken of het trekken van een last
  • onregelmatig stationair lopen
  • verhoogd brandstofverbruik of rookvorming

Uiteraard kunnen de genoemde problemen ook veroorzaakt worden door een ander onderdeel van het brandstofsysteem. Zoals bijvoorbeeld een brandstoflekkage waardoor er te weinig brandstof in de cilinders komt. Om de oorzaak te vinden is het daarom goed om elk onderdeel van het brandstofsysteem te controleren op een goede werking.

 

Wat gebeurd er bij een lekke brandstofleiding?

Bij een lekkage in één van de brandstofleidingen zal er uiteraard brandstof gaan lekken. Hierdoor kunnen verschillende problemen worden veroorzaakt. Eén van de eerst merkbare problemen zijn motorproblemen. Zoals minder motorvermogen, het stotteren van de motor of zelfs een uitval van de motor. Te weinig brandstoftoevoer is hier de oorzaak van.

Brandstof is uiteraard brandbaar. Daarom kan ook brand één van de problemen worden. Bijvoorbeeld wanneer de lekkage zich voordoet in de buurt van hete onderdelen zoals de uitlaat.

Treedt de lekkage op in een retourleiding voor de brandstofpomp, dan kan er lucht in de leiding komen. Dit kan de brandstoftoevoer belemmeren waardoor er een minder goede verbranding kan ontstaan.

Ruikt u een brandstofgeur rond uw auto? Dan is het verstandig om de auto goed te inspecteren. Let bij het wegrijden ook op een plasje onder uw auto. Ziet u inderdaad eens een vloeistof op de parkeerplek, controleer dan voor de zekerheid of het om brandstof gaat.

 

brandstoftank-info

 

Wilt u graag op een voordelige manier een onderdeel van het brandstofsysteem vervangen? Dan kunt u kiezen voor een goede maar gebruikte variant. Neem gerust een kijkje op onze pagina over het kopen van gebruikte auto-onderdelen.