Hoe wordt de waarde van een sloopauto berekend?

We krijgen geregeld de vraag hoe de inkoopprijs voor een schade- of sloopauto wordt berekend. Dus welke factoren bepalen hoeveel u voor een sloopauto kunt krijgen. Dat kunt u op deze informatiepagina ontdekken.

 

Wat zijn gemiddelde prijzen van sloopauto’s?

Het is lastig aan te geven wat gemiddelde prijzen zijn die worden betaald voor sloopauto’s. De prijzen variëren namelijk per autodemontagebedrijf en per auto. Bij Autodemontage Klaas Boer ontvangt u gemiddeld vaak € 200,- voor een complete auto. We proberen u uit te leggen hoe wij de waarde van uw schade- of sloopauto bepalen.

 • Formaat
  Grotere auto’s hebben vaak een hoger gewicht dan kleinere auto’s. Daardoor kunnen er meer kilo’s metalen, koper, aluminium en blik verkocht worden. Je zou dus kunnen stellen, hoe zwaarder de auto hoe meer de auto waard is.
 • Hoe courant is de auto
  de jongere of juist de oudere oldtimers maken de nog goede auto-onderdelen gewild, We proberen ons assortiment zo breed mogelijk te maken door zowel jonge schade auto`s als oudere sloopauto`s te gebruiken als donorvoertuig. Dus eigenlijk de simpele vraag en aanbod, hoe meer vraag wij hebben naar een bepaald type auto-onderdeel of bepaald merk, hoe meer wij voor de betreffende auto kunnen geven.
 • Missende onderdelen
  Ook wanneer er onderdelen van de auto missen, zal de prijs kunnen dalen. Zeker wanneer er waardevolle onderdelen van de auto zijn gedemonteerd. U kunt zich voorstellen wanneer de bruikbare auto-onderdelen reeds verwijderd zijn, de auto voor ons minder waard geworden is. De onderdelen hadden we of kunnen verkopen of hadden nog een kilo prijs voor de recycling.
 • Locatie van de auto
  We kopen schade- en sloopauto’s in de drie noordelijke provincies. Staat een auto op flinke afstand van ons bedrijf, dan zullen de kosten voor het ophalen stijgen. Daardoor kan de inkoopprijs in bepaalde gevallen wat dalen. Wordt een auto bij ons bedrijf gebracht, dan kan de prijs soms juist wat hoger uitvallen. Neem desondanks gerust even contact op, ook wanneer de auto op vrij grote afstand staat.
 • Bouwjaar
  Nieuwere auto’s vertegenwoordigen meestal een hogere waarde. Zelfs wanneer de auto gebreken of schade heeft. Dergelijke jongere auto’s zijn namelijk interessanter voor autodemontagebedrijven doordat er relatief veel vraag is naar de gebruikte auto-onderdelen. Dat terwijl er meestal nog maar vrij weinig gebruikte auto-onderdelen beschikbaar van zijn. De schaarste van de onderdelen maakt dat deze in prijs hoger zijn. Vaak zijn er namelijk van de “nieuwere” auto`s nog geen “goedkope” imitatieonderdelen en zijn de originele nieuwe auto-onderdelen erg duur.
 • Actuele ijzerprijzen
  Ten slotte hebben de actuele ijzerprijzen een grote invloed op de waarde van sloopauto’s. Dit is een belangrijke indicator waarmee de prijs voor een auto wordt berekend. Het is echter geen eenvoudige berekening omdat er in een auto diverse materialen zitten. Waaronder metalen zoals Aluminium, Palladium, Platina, Staal, Lood, koper kabel, kunststoffen, en blik.

 

autodemontage-groningen-friesland

 

Metalen zijn relatief schaarse grondstoffen waardoor de prijzen vrij hoog zijn. Het is een vrij sterk fluctuerende markt waardoor de prijzen per jaar maar ook zeker per dag behoorlijk kunnen verschillen. De prijzen worden aangegeven per kilo. Voorbeelden van ijzerprijzen in 2023:

 • Schrootijzer        € 0,19
 • Koper                  € 6,-
 • Brons                  € 6,40
 • Aluminium          € 0,19
 • RVS                     € 1,10

 

Niet alleen “schoon” ijzer of blik is interessant voor autodemontagebedrijven. Ook bepaalde samengestelde onderdelen hebben economische waarde. Bekende voorbeelden zijn:

 • accu’s
 • katalysatoren
 • elektromotoren
 • dynamo’s
 • kabels
 • velgen
 • banden
 • automotoren

De waarde van sloopauto’s wordt dus bepaald door verschillende factoren. Gemiddeld worden voor sloopauto’s bedragen geboden tussen 150,- en 300,- euro. Echter worden voor auto’s met een hogere kwaliteit, ook hogere bedragen geboden. Dergelijke auto’s worden vaak gebruikt voor de demontage van onderdelen.

 

gebruikte-auto-onderdelen-te-koop

 

Welke materialen zitten er in auto’s?

Auto’s bestaan voornamelijk uit metalen en kunststoffen. Maar welke metalen en andere materialen zijn dit? U vindt de meest gebruikte materialen in dit overzicht.

Kunststoffen
Uiteraard bestaan auto’s voornamelijk uit metalen. Echter begint dit langzamerhand steeds meer te verschuiven naar kunststoffen. Deze hebben namelijk het lagere gewicht als groot voordeel. Doordat de huidige kunststoffen steeds sterker worden, kunnen ze voor steeds meer doeleinden worden toegepast. Waaronder dus de auto-industrie. Met name in het interieur en de buitenzijde van de auto worden kunststoffen gebruikt. Voorheen werd vooral Staal gebruikt voor het plaatwerk.

Niet alleen metalen zijn economisch aantrekkelijk voor autodemontagebedrijven. Ook kunststoffen kunnen namelijk worden verkocht aan recyclebedrijven. Al liggen de opbrengsten lager ten opzichte van metalen.

Staal
Uit onderzoeken blijkt dat ruim 60 % van de gebruikte materialen in auto’s, een type staal is. Met name technische onderdelen zijn vaak gemaakt van staal. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld de velgen, het motorblok, de ophanging en het frame. Onderdelen die moeten kunnen bewegen of in aanraking komen met vocht, zijn vaak gemaakt van Roest Vrij Staal (RVS). Zoals bijvoorbeeld bepaalde uitlaatdelen, bouten en moeren.

Koper
Elektrische delen bestaan voornamelijk uit koper. Daarbij gaat het voornamelijk om de kernen van de  elektriciteitsdraden. Dit lijken kleine hoeveelheden maar in een moderne auto zit gemiddeld maar liefst 1.5 kilometer koperdraad!

Aluminium
In moderne auto’s wordt ook Aluminium toegepast. Het is namelijk een licht en vrij sterk metaal. Door auto’s lichter te maken, kan brandstof worden bespaard. Het is een metaal dat wordt gebruikt in onderdelen zoals de motor en de wielen.

 

autodemontage-boer-groningen

 

Dus wilt u weten hoeveel een schade- of sloopauto waard is? Neem dan gerust even contact met ons op. Aan de hand van het model, bouwjaar, kenteken en de hoeveelheid schade, kunnen we u een geheel vrijblijvend bod doen. Meer informatie kunt u vinden op de pagina over sloopauto inkoop.