Handige informatie over auto onderhoud

Ontdek hier hoe u een auto goed kunt onderhouden. Maar ook welke werkzaamheden vallen onder een kleine en een grote onderhoudsbeurt. Verder vindt u hier uitleg over de controlepunten tijdens APK-keuringen. Een handige pagina boordevol informatie.

 

Hoe kan je zelf je auto onderhouden?

Het zelf onderhouden van uw auto kan een goede manier zijn om geld te besparen en tegelijkertijd meer kennis te krijgen over het voertuig. Maar hoe kan ik eigenlijk zelf mijn auto onderhouden? U kunt de volgende stappen volgen:

  1. Oliepeil controleren:
    Controleer regelmatig het oliepeil van de auto. Het is van groot belang om tijdig de olie bij te vullen. Gebruik daarbij de juiste soort olie, passend bij de motor. Informatie over een geschikte type olie staat in de handleiding van de auto.
  1. Controle van de overige vloeistoffen:
    Naast olie, dient ook de hoeveelheid van andere vloeistoffen te worden gecontroleerd. Zoals de koelvloeistof, remvloeistof en stuurbekrachtigingsvloeistof.
  2. Inspecteer en vervang luchtfilter:
    Het luchtfilter houdt vuil en stof tegen voordat ze de motor bereiken. Controleer regelmatig of het luchtfilter vies is en vervang het indien nodig.
  3. Controleer bandenspanning en slijtage:
    Controleer regelmatig de bandenspanning met een bandenspanningsmeter en zorg ervoor dat deze overeenkomt met de geadviseerde druk in de handleiding van je auto. Controleer ook op slijtage en vervang de banden indien nodig. De juiste bandendruk is van belang voor een goede grip, het brandstofverbruik en de levensduur.
  4. Controleer remmen:
    Let op tekenen van versleten remblokken of remschijven, zoals piepende geluiden of trillingen tijdens het remmen. Vervang ze indien nodig.
  5. Controleer verlichting:
    Zorg ervoor dat alle koplampen, achterlichten, richtingaanwijzers en remlichten goed werken. Vervang kapotte lampen indien nodig.
  6. Houd de carrosserie schoon:
    Was regelmatig de buitenkant van de auto om vuil en corrosie te verwijderen. Controleer ook op roestplekken en behandel ze indien nodig.
  7. Ververs de koelvloeistof:
    Na verloop van tijd kan koelvloeistof zijn beschermende eigenschappen verliezen. Ververs het volgens het schema in de handleiding van de auto.
  8. Controleer de accu:
    Zorg ervoor dat de accu goed is aangesloten en dat er geen corrosie op de aansluitingen zit. Als de auto moeite heeft met starten, kan het zijn dat de accu moet worden vervangen.
  9. Inspecteer de uitlaat:
    Controleer regelmatig op tekenen van lekken of roest op de uitlaat. Repareer of vervang beschadigde delen indien nodig.

Ook in de handleiding van de auto, staan zaken over het onderhoud geadviseerd. Daarom kan het verstandig zijn om dit ook even door te lezen. Bij twijfel kan het goed zijn een garagebedrijf te raadplegen.

 

startmotor-lawaai-oorzaken

 

Wat valt er gemiddeld onder een kleine onderhoudsbeurt?

We kennen het begrip allemaal wel; een “kleine onderhoudsbeurt”. Maar wat wordt er eigenlijk bij de auto gecontroleerd tijdens een kleine beurt? Hoewel de exacte inhoud kan variëren per garagebedrijf en type auto, bevat een kleine onderhoudsbeurt over het algemeen de volgende punten:

  • Het vervangen van motorolie en het vervangen van het oliefilter.
  • Controleren en bijvullen van vloeistoffen zoals koelvloeistof, remvloeistof, stuurbekrachtigingsvloeistof en ruitenwisservloeistof.
  • Controleren van de bandenspanning en het controleren op slijtagepatronen. Indien nodig banden bijvullen of vervangen.
  • Inspecteren van de remblokken en remschijven op slijtage, controleren van de remvloeistofniveaus en soms het afstellen van de handrem.
  • Controle van de verlichting. Daarbij gaat het om koplampen, achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers, mistlampen en binnenverlichting.
  • Controleren van de accu op corrosie en het meten van de laadstatus. Reinigen van de accuklemmen indien nodig.
  • Controleren op roest, beschadigingen en losse onderdelen.
  • Een goede werking van de motor en de stuurinrichting door middel van een testritje.
  • Controle van de algemene staat van de auto.

 

Het is verstandig om geregeld een kleine onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Een kleine beurt kost gemiddeld 100,- tot 150,- euro. Daaronder vallen nog niet de kosten van eventuele vervangende onderdelen.

De kosten voor een kleine onderhoudsbeurt kunnen bespaard worden wanneer u zelf de nodige kennis hebt van auto’s. Blijken auto-onderdelen zoals de accu of banden niet goed meer? Dan kunnen ze vervangen worden door nieuwe of gebruikte varianten. Meer informatie is te vinden op de pagina over goede maar gebruikte autobanden.

 

wat-doen-kleine-beurt-auto

 

Wat valt er onder een grote onderhoudsbeurt?

Voor extra veiligheid en het behoud van uw auto, kan het verstandig zijn om uw auto jaarlijks een kleine onderhoudsbeurt te (laten) geven. Daarnaast wordt ook geadviseerd om gemiddeld elke twee jaar een grote onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Maar wat valt er eigenlijk onder een grote onderhoudsbeurt? Gemiddeld zijn dat de volgende punten:

  1. Olie verversen en oliefilter vervangen:
    Net als bij een kleine beurt wordt de motorolie ververst en wordt het oliefilter vervangen.
  2. Vervanging van luchtfilter:
    Het luchtfilter wordt gecontroleerd en indien nodig vervangen. Een schoon luchtfilter zorgt voor een goede luchttoevoer naar de motor.
  3. Vervanging van brandstoffilter (indien van toepassing):
    Het brandstoffilter kan worden vervangen om ervoor te zorgen dat er geen vuil of onzuiverheden in de brandstoftoevoer terechtkomen.
  4. Controle van de ontstekingssysteem:
    Inspectie van de bougies, bougiekabels en de ontstekingsmodule om ervoor te zorgen dat de motor goed blijft werken.
  5. Controle en vervanging van de distributieriem (indien nodig):
    Als de auto een distributieriem heeft, wordt deze gecontroleerd en indien nodig vervangen volgens het onderhoudsschema van de fabrikant. Sommige auto’s hebben een distributieketting die minder vaak vervangen hoeft te worden.
  6. Controle van de ophanging en schokdempers:
    Inspectie van de ophanging en schokdempers op slijtage en eventuele lekkages.
  7. Vervanging van de remvloeistof:
    De remvloeistof wordt ververst om ervoor te zorgen dat het remsysteem goed blijft functioneren.
  8. Inspectie van de stuurinrichting en ophanging:
    Controle van de stuurinrichting, stuurdelen en ophanging op speling en slijtage.
  9. Controle van de koelsysteem:
    Inspectie van de radiateur, koelvloeistofslangen en waterpomp op lekkages en slijtage.
  10. Vervanging van de transmissievloeistof:
    Als de auto een automatische transmissie heeft, kan de transmissievloeistof worden ververst.
  11. Algemene visuele inspectie:
    Net als bij een kleine onderhoudsbeurt wordt er een algemene visuele inspectie uitgevoerd om te controleren op eventuele andere problemen of gebreken.

 

De verschillen tussen een kleine en een grote onderhoudsbeurt zijn duidelijk te zien. Door het grotere aantal werkzaamheden, is een grote beurt een stuk duurder. Gemiddeld kost een grote beurt 200,- tot 400,- euro. Dat is exclusief de kosten voor vervangende onderdelen.

 

stuurbekrachtiging-werking-kapot

 

Wat wordt er gecontroleerd bij een APK-keuring?

Het onderhouden van uw auto is niet verplicht. Het jaarlijks laten uitvoeren van een APK-keuring wel. APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is een controle op de minimale veiligheids- en milieueisen. Om een auto te laten goedkeuren tijdens een APK-keuring, is vaak het nodige onderhoud nodig. Het kan daarom handig zijn om te weten wat er wordt gecontroleerd bij een APK-keuring. Het gaat om de volgende controlepunten:

  1. Remmen:
    De remmen worden gecontroleerd op hun werking en slijtage. Dit omvat de remblokken, remschijven, remvoeringen, remtrommels, remleidingen en remvloeistof.
  2. Banden:
    De banden worden gecontroleerd op profieldiepte, slijtagepatronen en eventuele beschadigingen. Ook wordt gekeken of de banden van gelijke maat zijn en of ze juist zijn gemonteerd.
  3. Verlichting:
    Alle verlichting wordt gecontroleerd, inclusief koplampen, achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers, mistlampen en kentekenplaatverlichting.
  4. Wielophanging:
    De wielophanging wordt gecontroleerd op slijtage en eventuele losse onderdelen.
  5. Carrosserie:
    De carrosserie wordt gecontroleerd op roestvorming, vervormingen en scherpe randen die letsel kunnen veroorzaken.
  6. Uitlaat:
    De uitlaat wordt gecontroleerd op lekkages, geluidsniveau en de aanwezigheid van een katalysator (indien vereist).
  7. Stuurinrichting:
    De stuurinrichting wordt gecontroleerd op speling en slijtage.
  8. Veiligheidsgordels:
    De veiligheidsgordels worden gecontroleerd op hun werking en bevestiging.
  9. Ruiten en spiegels:
    De voorruit en andere ruiten worden gecontroleerd op beschadigingen die het zicht kunnen belemmeren. Ook worden de spiegels gecontroleerd op hun werking en bevestiging.
  10. Milieucontrole:
    Afhankelijk van de leeftijd van de auto en de brandstof waarop deze rijdt, worden ook emissietests uitgevoerd om te controleren of de uitstoot binnen de wettelijke normen valt.

Na de keuring ontvangt u een keuringsrapport waarop staat of de auto is goedgekeurd of dat er reparaties nodig zijn voordat de auto opnieuw wordt gekeurd.

Het vervangen van auto-onderdelen kan kostbaar zijn. Het gebruiken van gebruikte auto-onderdelen kan een geschikt alternatief zijn. Meer informatie vindt u bijvoorbeeld op de pagina’s over gebruikte autobumpers, de diverse gebruikte koplampen of de tweedehands versnellingsbakken.

 

Extra informatie over APK keuringen

Om onduidelijkheden te voorkomen over APK-keuringen, vindt u hier extra informatie.

• Zorg dat uw auto op tijd de wettelijke APK-keuring ondergaat. U heeft maximaal tot twee maanden na de verloopdatum, de tijd om de APK-keuring te laten uitvoeren. Dit betekent echter niet dat u gedurende deze twee maanden de auto kunt blijven gebruiken. Het rondrijden met een verlopen APK is namelijk strafbaar. Daarnaast kunt u een boet krijgen na de standaard uitsteltermijn van 2 maanden. De boete draagt 160,- euro (2023).

• Uitstel aanvragen voor de keuring is niet mogelijk. Wel kunt u de auto laten schorsen. Er mag vervolgens niet meer mee worden gereden op een openbare weg. Wel vervalt de APK-plicht. Dit kan u extra tijd geven om te zorgen voor benodigd onderhoud.

• De APK-plicht start wanneer een auto vier jaar oud is. Vervolgens dient twee keer, om de twee jaar een keuring plaats te vinden. Daarna moet de auto elk jaar gekeurd worden.

• Een auto zonder een geldige APK-keuring is niet meer verzekerd.

 

Hoe kan je autolak onderhouden?

Het onderhouden van autolak is belangrijk om de glans en de beschermende eigenschappen van de lak te behouden. U vindt hier handige tips over het onderhoud:

  1. Regelmatig wassen:
    Geadviseerd wordt om uw auto regelmatig te wassen om vuil, stof, insectenresten, vogelpoep en andere verontreinigingen te verwijderen die de lak kunnen beschadigen. Gebruik een milde autoshampoo en een zachte washandschoen om krassen te voorkomen.
  2. Drogen met een zachte doek:
    Droog de auto na het wassen grondig af met een zachte doek om watersporen en kalkvlekken te voorkomen.
  3. Gebruik een goede wax of sealant:
    Breng regelmatig een hoogwaardige wax of sealant aan om de lak te beschermen tegen UV-straling, oxidatie en vervaging. Wax biedt ook een gladde afwerking die het vuil afstoot en het wassen vergemakkelijkt.
  4. Vermijd krassen:
    Voorkom krassen door vuil en zand te verwijderen voordat je begint met wassen. Gebruik hoogwaardige microvezeldoeken en wasmethoden om krassen te minimaliseren.
  5. Behandel vlekken direct:
    Verwijder insectenresten, vogelpoep, boomhars en andere vlekken zo snel mogelijk om permanente schade aan de lak te voorkomen. Gebruik een speciale vlekverwijderaar of een mild reinigingsmiddel om de vlek voorzichtig te verwijderen.
  6. Parkeer in de schaduw:
    Parkeer je auto indien mogelijk in de schaduw om blootstelling aan UV-straling te verminderen, wat de lak kan doen vervagen en verkleuren.
  7. Vermijd automatische wasstraten:
    Vermijd automatische wasstraten met harde borstels, omdat deze krassen en beschadigingen aan de lak kunnen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor handmatig wassen of zachte wasstraten met borstelloze systemen.

Dankzij goed onderhoud kan de glans en de beschermende eigenschappen van de autolak worden behouden. De auto zal hierdoor netter blijven uit zien en meer waarde houden.

 

auto-onderhoud-wat controleren

 

Andere interessante informatiepagina’s:

• Hoe werken de remmen van een auto?
• De werking van elektrische automotoren
• Hoe werkt een versnellingsbak?