Hoe werkt een SOS knop in auto’s?

In jonge auto’s zijn tegenwoordig rode SOS knoppen te vinden. Maar hoe werken dergelijke SOS knoppen eigenlijk? Kan een oproep ook geannuleerd worden? En werkt de SOS knop ook in het buitenland? Ontdek het hier.

 

werking-sos-knop

 

Wat is een SOS knop in auto’s?

Sinds 2018 worden autofabrikanten verplicht om een SOS knop te plaatsen in nieuwe auto’s. Deze zijn vaak te vinden op goed zichtbare plekken zoals in het middenconsole of op het plafond bij de binnenspiegel. Een SOS knop is vaak rood en bedoeld om met één druk, contact te kunnen leggen met de hulpverleningsdiensten. Dit kan kostbare minuten besparen tijdens bijvoorbeeld een medisch incident.

 

Hoe werken de SOS knoppen?

Een SOS-knop kan handmatig en automatisch worden geactiveerd. Hoe beide systemen werken, kunt u hier ontdekken.

Handmatige activering:
De SOS-knop bevindt zich meestal op een goed zichtbare en toegankelijke plek in het voertuig, vaak op het plafond bij de interieurverlichting, op het dashboard of soms op de middenconsole. De knop kan bedekt zijn met een beschermkapje om te voorkomen dat hij per ongeluk wordt ingedrukt.

Zodra de knop is geactiveerd, wordt er direct een noodoproep naar een centrale verzonden. Dit gebeurt via een ingebouwd communicatiesysteem dat mobiele netwerken gebruikt. Ook worden er gegevens verzonden naar de hulpdiensten, zoals de exacte GPS-locatie en soms ook informatie over de toestand van de auto (bijvoorbeeld of er airbags zijn geactiveerd).

Nadat de oproep is verzonden, wordt er een spraakverbinding tot stand gebracht tussen de inzittenden van de auto en de hulpdiensten. Dit gebeurt via een ingebouwde microfoon en luidspreker. De inzittenden kunnen daardoor de situatie uitleggen aan de meldkamer. Dit kan bijvoorbeeld zijn om te melden dat er sprake is van een ongeval, medische noodsituatie of een andere dreiging.

 

sos-knop-auto-annuleren

 

Automatische activering:
De automatische activering van de SOS-knop in auto’s is een cruciale veiligheidsfunctie die ontworpen is om hulpdiensten onmiddellijk te waarschuwen in geval van een ernstig ongeval, zelfs als de inzittenden niet in staat zijn om zelf actie te ondernemen.

Het systeem maakt gebruik van verschillende sensoren in de auto om een ernstig ongeval te detecteren. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Crashsensoren die de impact van een botsing meten.
  • Airbagsensoren die registreren wanneer de airbags geactiveerd worden.
  • Gyrosensoren en versnellingsmeters die de plotselinge verandering in beweging of rotatie van de auto detecteren (bijv. bij een zware aanrijding of kantelen).

Zodra één of meerdere van deze sensoren een bepaalde drempelwaarde bereiken (bijvoorbeeld bij een flinke impact), wordt het SOS-systeem automatisch geactiveerd.

 

sos-knop-auto-hoe-werkt

 

Kan een SOS-oproep ook worden geannuleerd?

Als de SOS-knop per ongeluk wordt ingedrukt, kan de oproep meestal binnen enkele seconden worden geannuleerd door nogmaals op de knop te drukken of een annuleringsoptie te kiezen op het scherm van het infotainmentsysteem.

Als de oproep eenmaal is verzonden, kan er met de noodcentrale worden gesproken om te laten weten dat het een vergissing was. Dit voorkomt dat hulpdiensten onnodig worden ingeschakeld.

 

Werkt de SOS knop ook in andere landen?

De verbinding tussen de auto en de meldkamer wordt gelegd door het noodoproepsysteem eCall. Dit is een internationaal systeem waardoor het in vele Europese landen zal werken. Het systeem geeft ook automatische de locatie van de auto door. Zeker in het buitenland is dit ideaal omdat de inzittenden vaak plaatselijk niet zo bekend zijn.

Ook sommige landen buiten de EU ondersteunen vergelijkbare systemen die automatisch verbinding kunnen maken met lokale hulpdiensten, zoals: Noorwegen, IJsland, en Zwitserland, Hoewel ze geen lid zijn van de EU, ondersteunen ze wel het eCall-systeem.

 

wat-is-sos-knop-auto

 

Wat is de 112NL app?

Heeft uw auto geen SOS knop? Dan zou u gebruik kunnen maken van de 112NL app. Deze app kan in noodsituaties direct contact opnemen met de meldkamer van 112. Er kan via de app worden gebeld met 112. Bent u slechthorend of verkeert u in een situatie waarin u beter stil kunt zijn?  Dan kan ook gebruik gemaakt worden van de chatfunctie.

Net als de SOS knop, zal ook de 112NL app automatisch de locatie van de telefoon doorsturen naar de meldkamer. Dit is met name handig wanneer u op een onbekende plek bent. Bijvoorbeeld in een natuurgebied. Dit kan kostbare minuten schelen wanneer de hulpverleningsdiensten naar u onderweg zijn.

De 112NL-app ondersteunt meerdere talen. Wanneer de gebruiker geen Nederlands spreekt, kan de meldkamer in een andere talen proberen te communiceren. De app werkt echter niet in het buitenland.

 

Ook SOS knoppen voor motoren

Tegenwoordig zijn er niet alleen SOS knoppen voor auto’s, maar ook al voor motoren. Ook veel van deze knoppen werken door middel van het eCall-systeem. De systemen zijn te vergelijken met de uitvoeringen in auto’s. Er zijn echter ook alarmeringssystemen met sensoren die op de helm of het pak kunnen worden bevestigd. Wanneer deze een harde impact waarnemen, zal er automatisch contact worden gelegd met de meldkamer van de hulpverleningsdiensten.

 

Via onze blogpagina vindt u interessante pagina’s over bijvoorbeeld:

• De werking van autoremmen
• De werking van een koppeling
• De werking van versnellingsbakken

 

Stel hieronder gerust uw vraag of plaats bijvoorbeeld een tip. Uw E-mailadres wordt niet zichtbaar en niet gebruikt voor marketingdoeleinden.