Hoe wordt een auto gerecycled?

Vroeger werd er bij auto’s nauwelijks recycling toegepast en belande het grotendeels op een schroothoop. Tegenwoordig is dat gelukkig heel anders. Een groot gedeelte wordt namelijk gerecycled zodat we het milieu meer kunnen sparen. Hoe autodemontage tegenwoordig wordt gedaan en hoeveel procent wordt gerecycled, lees je op deze pagina. Ook kan je ontdekken of accu’s, autobanden en gordels ook worden gerecycled.

 

hoe-werkt-autorecycling

 

Stap 1: verwijderen van de accu

De eerste stap van het recycleproces is het afkoppelen van de accu. Hierdoor zal een deel van de airbags worden gedeactiveerd en ook op andere auto-onderdelen zal geen spanning meer kunnen staan. Zo ontstaat extra veiligheid tijdens het demontageproces. De accu zal worden verzameld met andere accu’s en in een later stadium ook worden gerecycled.

In de toekomst zal deze eerste stap steeds belangrijker worden omdat er steeds meer hybride en elektrische voertuigen gesloopt zullen gaan worden.

 

Stap 2: aftappen van de vloeistoffen

De tweede stap vindt plaats op een aftapbrug. Hier worden alle vloeistoffen uit het voertuig gehaald. Uiteraard de brandstof om de kans op ontbranding te voorkomen. Maar ook andere vloeistoffen zoals olie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof. De vloeistoffen moeten goed worden opgevangen zodat ze later bij een gespecialiseerd bedrijf gerecycled kunnen worden.

Wordt de auto aangedreven op een gas zoals LPG, dan wordt bij deze stap het gas verwijderd.

 

aftappen-schade-autos-groningen

 

Stap 3: demonteren van goede auto-onderdelen

Een deel van de autodemontagebedrijven verkopen de nog goede auto-onderdelen. Vaak kunnen deze onderdelen namelijk nog jaren gebruikt worden. De onderdelen worden voorzichtig gedemonteerd, getest en vervolgens te koop aangeboden. Ook wij bieden vele auto-onderdelen aan van allerlei merken en modellen. Het aanbod kunt u vinden op de pagina over: verkoop van gebruikte auto-onderdelen.

 

Stap 4: demonteren van waardevolle onderdelen

Vervolgens zullen alle onderdelen worden gedemonteerd die nog een economische waarde hebben. Zo bevatten katalysatoren bijvoorbeeld waardevolle metalen. Daarom worden deze verzameld en apart verkocht aan metaalrecyclingbedrijven. Ook (Aluminium) velgen worden apart ingezameld. Het demonteren van de onderdelen gebeurd tegenwoordig machinaal dankzij onze nieuwe kraan met de speciale pincetbek.

Maar ook worden de onderdelen die niet van metaal zijn, zoveel mogelijk gedemonteerd. Daarbij valt te denken aan de banden en gordels. Vroeger werden ook onderdelen zoals de stoelen en andere kunststoffen gedemonteerd. Dat is tegenwoordig niet meer nodig. Het recycleproces dat bij metaalrecyclebedrijven wordt uitgevoerd, is namelijk flink verbeterd. De diverse materialen uit een auto kunnen al behoorlijk goed van elkaar worden gescheiden.

Heeft u zelf kabels over? Dan kunt u deze bij ons inleveren. Meer informatie vindt u op de pagina over de inkoop van oude kabels.

 

autosloperij-groningen-sloopauto

 

 

Stap 5: het persen van de schrootauto

Tijdens de laatste stap is de auto voldoende gedemonteerd. Het kan nu vervoerd gaan worden naar een metaalrecyclingbedrijf. Om ruimte te besparen, zal het autowrak in elkaar worden geperst. Dit gebeurd met een kraan of een pletter. Er zal vervolgens een platte auto of een vierkant schrootpakket ontstaan.

 

Stap 6: metaalrecycling

Nadat de schrootauto is opgehaald bij het autodemontagebedrijf, zal het bij een metaalrecyclingbedrijf worden ontleedt in de verschillende materialen. Dit gebeurd door de auto in een shredder te verpulveren tot gruis. Dit zal vervolgens door hoogwaardige machines worden gescheiden per materiaal. Daarbij valt te denken aan de verschillende soorten metaal, kunststof en glas.
Uiteindelijk kunnen met de teruggewonnen materialen, weer nieuwe producten worden gemaakt. Het recyclen van de auto is hiermee afgerond. De materialen kunnen beginnen aan een nieuw leven.

 

autorecycling-werking-procent

 

Wilt u een goedkope auto aan ons verkopen? Kijk dan eens op de pagina over de verkoop van schade- en sloopauto’s.

 

Hoeveel procent van een auto wordt gerecycled?

Het recycleproces is tegenwoordig zo ver ontwikkeld dat maar liefst 98 % van een auto kan worden hergebruikt. Dit is het percentage dat gemiddeld in Nederland wordt behaald. Volgens Europese wetgeving moet ieder land minimaal 95 % van een auto hergebruiken. In Nederland wordt dit vereiste percentage dus ruim gehaald.

Ondanks dat dit al een hoog percentage is, wordt er gewerkt aan auto’s die zelfs voor 100 % te recyclen zijn. Er lopen verschillende onderzoeken naar het ontwikkelen van een circulaire auto. Of ter wel; een auto dat is gemaakt van biobased materiaal en daardoor 100% recyclebaar is. Hierdoor zullen we het milieu minder gaan belasten.

Zo zal er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt kunnen worden van hergebruikte materialen. Zoals bij Aluminium, kunststof en glas. Ook zullen er vaker bio-based materialen toegepast gaan worden. Dit zijn materialen die zijn gemaakt uit natuurlijke materialen.

 

 

Welke materialen zitten er voornamelijk in auto’s?

Voorheen bestond een auto voor een aanzienlijk deel uit metalen. Tegenwoordig komt het percentage metalen in auto’s steeds lager te liggen. Er wordt namelijk steeds meer over gegaan op kunststoffen. Deze hebben als voordeel dat ze goedkoper en lichter zijn. Door het lagere gewicht zal er minder brandstof worden gebruikt tijdens het rijden.

Desondanks bestaat een auto globaal gezien nog uit de volgende materialen:

  • 71 % metaal
  • 14 % kunststof
  • 7 % vloeistof
  • 5 % rubber
  • 3 % glas

 

gebruikte-kabels-verkopen-groningen

 

 

Worden auto accu’s ook gerecycled?

Een niet goed werkende accu is een veelvoorkomende oorzaak van autoproblemen. Wanneer een accu is vervangen, zal de oude in relatief veel gevallen nog geschikt gemaakt kunnen worden voor een tweede leven. Niet in een auto maar bijvoorbeeld wel als energieopslag in combinatie met zonnepanelen.

De accu’s kunnen gebruikt worden om spanningschommelingen op te vangen. Hierdoor zal de vraag naar elektriciteit minder schommelen. Bijvoorbeeld bij voetbalstadions of concertzalen. Dit wordt tegenwoordig reeds met succes toegepast. Vaak gaat het hierbij echter wel om accupakketten van elektrische auto’s en dus niet om “standaard” auto-accu’s.

Wanneer accu’s of accupakketten geen economische waarde meer hebben, kunnen ze gedemonteerd worden. De accu’s bevatten namelijk verschillende waardevolle materialen die daarom teruggewonnen worden.

Volgens Europese wetgeving moet momenteel minimaal 50 % van de accu hergebruikt worden. Een relatief laag percentage dat mede veroorzaakt wordt door de grote verscheidenheid aan productiemethoden. Daardoor zal het recycleproces per type accu moeten verschillen. Omdat dit nauwelijks mogelijk is, wordt er naar gestreefd om accu’s en accupakketten meer volgens bepaalde standaard specificaties te laten produceren. Zo zullen er per merk minder verschillen zijn en het recycleproces dus minder ingewikkeld worden.

 

De recycling van autobanden

Sinds 2004 is het verplicht om autobanden te recyclen. Ondertussen blijken er in Nederland per jaar gemiddeld maar liefst 7 miljoen autobanden te worden gerecycled! Een indrukwekkende hoeveelheid dat zorgt voor circa 110.000 ton rubber.

De eerste stap van het recycleproces is het vermalen van de banden. Hierdoor ontstaan kleine korrels die bestaan uit rubber, metaal en textiel. Het metaal kan door middel van grote magneten uit de korrels worden verwijderd. Het overgebleven rubber kan geschikt worden gemaakt voor bijvoorbeeld de volgende toepassingen:

  • Rubbergranulaat op kunstgrasvelden
  • Veiligheidsmatten in speeltuinen
  • Stootkussens in de scheepvaart
  • Productie van nieuwe autobanden
  • Productie van asfalt

 

Het linnen wordt vooral gebruikt als brandstof in de verbrandingsindustrie. Op deze manier worden alle materialen weer hergebruikt en zal het niet eindigen als afval. Al is er uiteraard wel energie nodig voor het recycleproces.

 

autorecycling-informatie-autobanden

 

Hoe worden autogordels gerecycled?

De autogordels worden losgesneden en apart bij een recyclebedrijf ingeleverd. Daar worden de autogordels in stukjes gesneden. Vervolgens worden deze stukjes nog fijner gemaakt tot er vezels overblijven. Deze kunnen gebruikt worden voor verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld voor de productie van isolatie, de onderzijde van tapijt en textiel. Ook worden de gordels op relatief kleine schaal gebruikt bij het stabiliseren van jonge boompjes. Wanneer jonge boompjes worden geplant worden er vaak paaltjes naast gezet. Tussen deze paaltjes en het boompje worden autogordels gespannen om het boompje stabiel te houden. Bijvoorbeeld bij een harde wind.

 

Wordt het glas ook hergebruikt?

Net als bijna alle materialen, krijgt ook het glas een tweede leven. De inzameling kan worden gedaan op twee manieren. Het scheiden kan gebeuren door het autorecyclingbedrijf en vervolgens apart worden ingeleverd. Het autorecyclingbedrijf kan kale autowrakken ook met het (kapotte) glas inleveren bij een recyclingfabriek. Het zal vervolgens dus niet door de autosloperij maar door het recyclingbedrijf worden gescheiden van het metaal van de auto.

Het glas kan worden hergebruikt, met name in de bouw. Zo kan er bijvoorbeeld glaswol van worden gemaakt. Het glaswol dat als isolatie in je wanden kan zitten, kan dus ook al een leven als autoruit hebben gehad.

 

autorecyling-glas-accus

 

Hoe kom ik van een sloopauto af?

Wanneer een auto niet meer door de APK komt, zal het worden gerepareerd of worden gesloopt. Wil je de auto laten recyclen, dan kan jet het verkopen aan een autodemontagebedrijf. Daarbij kunnen sommige bedrijven ook je auto ophalen, zo hoef je niet zelf de auto nog te vervoeren. Vaak is deze ophaalservice gratis.

Na dat de autosloperij je auto heeft gekocht, zal het worden gevrijwaard. Dit kan tegenwoordig eenvoudig via een online systeem van de RDW. Je zult vervolgens per E-mail het vrijwaringsbewijs ontvangen.

Na de vrijwaring staat de auto niet meer op uw naam. Met het vrijwaringsbewijs kunt u de autoverzekering stopzetten.

Autodemontage Klaas Boer koopt al ruim 40 jaar schade- en sloopauto’s in de drie noordelijke provincies. Dus wilt u van een auto af? Kijk dan even op de pagina over; sloopauto inkoop.

 

Of bent u op zoek naar voordelige auto-onderdelen? Kijk dan eens op de pagina over de verkoop van goede gebruikte auto-onderdelen.

 

Andere interessante informatiepagina’s:

Hoe werkt een uitlaat?

Hoe werkt een automotor?

Hoe werkt een (automatische) versnellingsbak? 

 

Plaats hieronder gerust uw vraag, reactie of tip. Uw E-mailadres wordt niet zichtbaar of gebruikt voor marketingdoeleinden.