Aangepaste recyclingbijdrage op auto’s vanaf 1 januari 2021

De recyclingbijdrage voor nieuwe personen- en lichte bedrijfswagens per 1 januari 2021 is € 30,-. Dat maken RAI Vereniging en ARN vandaag bekend. De huidige recyclingbijdrage is € 35,-. Daarmee daalt het bedrag met € 5,- per nieuw verkocht voertuig.

Deze daling van bijna 15 % komt volgens ARN, de organisatie die in Nederland namens de autobranche uitvoering geeft aan de producentenverantwoordelijkheid, door efficiëntiemaatregelen in de autorecyclingketen. De demontagebedrijven ontvangen nog €10 per afgemelde sloopauto.

Hoge recyclingprestatie
De recyclingbijdrage op auto’s maakt het mogelijk om aan de wettelijke verplichting van minimaal 95% autorecycling inclusief hergebruik te voldoen. Alle afgedankte auto’s in Nederland worden duurzaam gerecycled en vrijwel alle restmaterialen worden nuttig toegepast. Autodemontagebedrijven, shredderbedrijven en recyclingbedrijven hebben in de afgelopen jaren een recyclingpercentage van ongeveer 98% bereikt.

Recyclingbijdrage
De bijdrage aan de recycling van auto’s is in 1995 ingevoerd en heette toen nog verwijderingsbijdrage. In 1995 was dit een bedrag van 250 gulden. Dit bedrag is in de afgelopen 25 jaar fors gedaald en heet nu recyclingbijdrage. Toen de euro kwam werd het bedrag € 45,-. Dat bleef zo tot 2016. Sinds 2017 daalt de recyclingbijdrage elk jaar met € 2,50 tot € 35,- in 2020. Volgend jaar is de recyclingbijdrage € 30,-. Met deze bijdrage is het mogelijk om auto’s duurzaam te demonteren en te recyclen.

Landelijk dekkend netwerk
ARN verzorgt in samenwerking met de RAI Vereniging de jaarlijkse verslaglegging aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu en zorgt voor een landelijk dekkend netwerk met bedrijven waar de eindgebruiker zijn auto of accu kosteloos kan inleveren. Kijk hier voor een overzicht van de deelnemende bedrijven.

Sloopauto verkopen Assen.

Bent u in overweging uw schade of sloop auto te verkopen, wij doen u graag een vrijblijvend bod.
Of de sloopauto in Assen of Emmen staat wij halen de auto graag bij u thuis op.

Bron: www.arn.nl